Mihnea Motoc (49 de ani) este, în prezent, ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, funcție pe care o ocupă din august 2015, când fost numit de președintele Klaus Iohannis, la propunerea MAE.
La audierile în comisiile de specialitate ale celor două Camere, Motoc declara că mandatul său ar trebui concentrat pe patru direcții majore:
cea care ține de aprofundarea Parteneriatului strategic cu Marea Britanie, cea privind necesitatea de a urmări negocierea raporturilor dintre UE și Marea Britanie, și anume referendumul anunțat pentru 2017, și din perspectiva țării noastre, centrarea pe problemele și preocupările, dar și oportunitățile unei comunități de români bine ancorate în societatea britanică.
În noiembrie 2014, Motoc a fost propus de premierul de atunci Victor Ponta pentru funcția de ministru de Externe, ca înlocuitor al lui Teodor Meleșcanu, în plin scandal legat de votul din diaspora pentru alegerile prezidențiale care se soldase deja cu demisia ministrului Titus Corlățean, succedat de Meleșcanu.
Opoziția, diaspora și societatea civilă i-au cerut și lui Meleșcanu demisia, pentru că nu a înființat secții de votare suplimentare în diaspora.
Motoc a renunțat să mai fie nominalizat pentru postul de ministru de Externe după ce soția sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea ei o situație de incompatibilitate la CEDO.
Contactat de MEDIAFAX, premierul Victor Ponta a confirmat problema de incompatibilitate. De asemenea, Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe și l-a propus pentru această funcție pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister, propunere acceptată de președintele Traian Băsescu.
În aprilie 2008, Motoc a fost acreditat ca ambasador extraordinar și plenipotențiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.
Motoc preciza atunci că obiectivul major pe care și-l va asuma în noua sa calitate va consta în atingerea echivalenței politice a ponderei pe care România o are la nivelul UE, el arătând că România trebuie să ajungă al șaptelea stat ca influență în Uniune.
În perioada 2003-2008, a fost Reprezentant permanent al României pe lângă ONU, iar între 1999 și 2001 a fost ambasador în Olanda. Începând cu 1991 a deținut diverse funcții în cadrul Ministerului de Externe.
Absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București, are un master în Drept Internațional Public și Drept Comparat, la Universitatea George Washington (SUA) și studii post-universitare în Drept Internațional Public și Privat, la Universitatea din Nisa (Franța), ocupând funcția de procuror în perioada 1989-1991.
Mihnea Motoc s-a ocupat, de-a lungul carierei sale, cu predilecție de spațiul euro-atlantic. Între 1996-1997 a fost director în MAE la departamentul UE, iar mai apoi, timp de doi ani, director general al Departamentului European și Euro-Atlantic, Ministerul Afacerilor Externe al României.
Mihnea Motoc este căsătorit cu judecătorul de la CEDO Iulia Motoc și au împreună un fiu.